torstai 24. lokakuuta 2013

Trigonometriaa Numbersilla ja Geogebralla (9.lk)

Tänään yritimme ratkoa trigonometrisia ongelmia iPadeillä. Olin tehnyt omalla iPadilläni (iOS7, jossa on päivitetty Numbers) työohjeen, jonka oppilaat latasivat koulun iPadeihin. Ongelmat alkoivat heti. Tiedosto ei auennut iOS6 laitteiden Numbers - ohjelmalla laisinkaan. Yritin kiertää ongelmaa tekemällä Numbersilla Excel - version ja jakamalla tämän oppilaille. Se aukesi mutta kaikki kuvat olivat hävinneet, tekstilaatikoihin ei voinut kirjoittaa ja taulukkokin oli aivan eri muotoinen kuin alkuperäisessä. Myöskään QuickOffice ei saanut uudella Numbersilla tehtyä Excel - tiedostoa auki!

Tunti meni sähläykseen ja totesin, että joudun päivittämään kaikki koulun 32 iPadiä A.S.A.P. iOS7:aan, jotta saan niihin uudet Applen - iOS7 "optimoidut" ohjelmat. Siitä generoituu tietysti läjä muita ongelmia, lähinnä niiden ohjelmien kanssa joihin EI ole vielä iOS7 päivitystä... Argh!

Ja tässä ongelmia aiheuttanut tiedosto (.zip-loppuinen!):

Lataa työohje (Numbers)

Työssä lasketaan suorakulmaisen kolmion sivun pituuksia sekä kulmia trigonometristen funktioiden avulla. Funtioista tarvitaan : SIN, COS, TAN, ASIN, ACOS, ATAN, RADIAANIT ja ASTEET. Numbers käyttää trigonometrisissa funktioissa radiaaneja, joten kaksi viimeistä funktiota tarvitaan asteiden muuttamiseen radiaaneiksi sekä päinvastoin. En ajatellut opettaa 9.luokkalaisille radiaaneja sen syvällisemmin kuin että "niillä voi esittää kulman suuruuden". Jos haluaa käyttää iPadejä trigonometriassa hyödykseen, ei radiaaneilta voi välttyä: myös SymCalc:in ja TI-nspire:in trigonometriset funktiot toimivat radiaaneilla. Pitäisikö radiaanit siis ottaa mukaan uuteen OPS:iin?

Työohjeen tekeminenkin oli sinänsä avartavaa, koska tajusin että tarvitsen Geogebraa kuvien piirtämiseen ja SpecialCharacters - ohjelmaa erikoismerkkien kuten astemerkin ja alfan kirjoittamiseen. Geogebra toimi muuten hienosti, mutta elementtien nimet ja arvot tulivat liian pienellä fontilla, eikä niiden paikkaakaan voinut vaihtaa (kuten PC-versiossa). Jouduin siis askartelemaan kuvankäsittelyohjelmalla isommat tekstit kolmioihin. Suorankulman merkkiäkään iPadin Geogebra ei tunne, enkä sitä osannut myöskään lisätä PSTouchilla.

Tältä tehtävän ensimmäisen sivun piti näyttää

Tältä tehtävän toisen sivun piti näyttää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti