sunnuntai 13. toukokuuta 2012

iPadit tietotekniikan tunnilla (7lk)

Otimme iPadit käyttöön 7-luokan tietotekniikan tunneilla, jotta iPadien käyttö sujuisi jouhevammin ensivuonna muiden oppiaineiden tunneilla. Perustietotekniikan tunneilla olemme opetelleet Wordin käyttöä ja nyt iPadeillä teimme PowerPoint - esitykset QuickOfficen avulla. PowerPoint - esityksen otsikko oli "iPad - ohjelmat" eli oppilaiden tehtävänä oli esitellä viisi iPad - ohjelmaa sanoin ja kuvin. Ohjelmat sai itse valita, niitä piti kokeilla ja lopulta kertoa mitä ohjelmalla voi tehdä, montako tähteä se ansaitsee ja miltä ohjelma näyttää (ScreenShot).

PowerPoint-esitykset tallennettiin DropBoxiin suoraan QuickOfficesta ja töitä jatkettiin seuraavalla viikolla. DropBox - tilit olimme luoneet jo aikaisemmin kaikille 7-luokkalaisille tietotekniikan tunnilla (sen kautta palautettiin kevättalvella yksi Word - tehtävä opettajalle). Osa ryhmistä teki esitystä 2 tuntia, toiset 3 tuntia. Tietokoneluokkaan siirryttyämme latasimme PowerPoint -esitykset DropBoxista kotihakemistoon ja jatkoimme niitä hieman, lisäsimme muutaman dian ja valitsimme esitykselle Teeman (QuickOfficessa ei ole Teemoja).

Haasteet:
  • Osa oppilaista ei kyennyt taaskaan muistamaan DropBoxin salasanaansa ja jälleen kerran jouduimme niitä uusimaan. Onneksi salasanan uusiminen toimi kätevästi.
  • Pari oppilasta ei ollut osannut tallentaa työtään DropBoxiin (Save As -> DropBox jne) vaan työ oli tallentunut vain iPadiin. Näitä töitä sitten läheteltiin sähköpostin kautta jälkikäteen.
  • GarageBand oli niin suosittu ohjelma, että ohjelman esittelystä ei meinannut tulla yhtään mitään kun puolet luokasta jamitteli sillä. No, oppilaat oppivat enemmän GarageBandiä ja vähemmän PowerPointia... Onko sekään niin huono juttu...?
  • Kun luokallinen oppilaita tallensi kaikki samaan aikaan työnsä DropBoxiin, verkko jumitti hieman. Latausta sai nopeutettua kävelemällä luokan sille reunalle, jossa on parempi WLAN-kenttä. 
  • Tietokoneluokan PowerPoint - ohjelma herjasi, että iPadin tekemä .ppt tiedosto voi olla "vaarallinen". Tiedoston avaaminen toimi kuitenkin ok...
  • DropBoxista ei aluksi muistettu kirjautua ulos mutta tämäkin alkoi sujua useamman toiston jälkeen.
  • Yhdellä kaverilla mopo karkasi täysin käsistä, hän ehti näpätä 400 valokuvaa tunnin aikana ja näitä olikin sitten työlästä poistaa tunnin jälkeen...
Mitä jäi käteen?
  • QuickOffice tuntui soveltuvan hyvin esitelmän tekemisen työvälineeksi, koska sieltä sai hyvin tallennettua työn suoraan DropBoxiin, joka toimi kuin kotihakemisto. Tässä ehdottoman hyvä juttu on se että puolivalmiit työt eivät jää toisten oppilaiden ihmeteltäviksi ja/tai sotkettaviksi iPadiin. 
  • Vaikka QuickOfficen PowerPoint on ns. "karvalakkimalli" eikä siinä ole läheskään kaikkia toimintoja, tämä ei haitannut menoa, kaikki saatiin tehtyä mitä haluttiinkin.
  • Oppilaat tekivät innolla tehtävää, osa jopa kokeili videon editointia ja animaation tekemistä tässä lyhyessä ajassa! 
  • Työn aloittaminen iPadillä ja sen jatkaminen PC:llä tuntui toimivalta systeemiltä ja sitä voisi käyttää monessakin tilanteessa hyväksi.
  • Jää nähtäväksi kuinka moni muistaa vielä syksyllä miten PowerPoint tallennetaan DropBoxiin..?
  • Myös 9-luokan valinnaisryhmä teki tämän saman tehtävän.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Fyke - esitelmiä iPadillä (7lk, 8lk)

Teimme 7.luokan fysiikan tunnilla pienet Keynote - esitykset optisista laitteista. Oppilaat tekivät esitykset pareittain iPadillä, etsivät netistä tietoa ja kuvia ja esittivät tuotoksensa luokalle. Aiheita oli mm. kaukoputket, kiikarit, kamerat, mikroskoopit jne. Esitykset tehtiin Keynotella ja lähetettiin opettajalle sähköpostilla (PDF). Opettajan koneelta ne sitten aukaistiin ja esitettiin videotykin kautta. Työt tallennettiin myös Opitiin. Töiden tekemiseen käytettiin kaksi kaksoistuntia.

Samalla tavalla teimme esitykset myös 8.luokan kemian ryhmän kanssa. Aiheena vain oli ravintokemia ja pääasiallinen tiedonlähde oli oppikirja (vain kuvat ja lisätietoa haettiin netistä). Tätä työtä tehtiin kaksi tuntia.

8abc ryhmä ravintokemian kimpussa
Haasteet:
  • Koska iPadissä on kerrallaan näkyvillä vain yksi ohjelma kerrallaan (vie koko näytön), selaimen ja Keynoten välillä loikkiminen on hieman hankalaa. Oppilaat keksivät kuitenkin hyvän tavan käyttää toista iPadiä tiedon etsimiseen ja toista kirjoittamiseen. Nyt toinen parista etsi tietoa ja kertoi toiselle mitä Keynoteen pitäisi kirjoittaa. Kuvien hakeminen pitää tietysti tehdä samalla koneella kuin missä Keynotekin on (kuvan kopiointi netistä: pitkä painallus kuvan päällä ja "tallenna"). Kun tietoa etsitiin kirjasta, tätä ongelmaa ei tietenkään ollut.
Mitä jäi käteen:
  • Töiden tekeminen sujui molemmilta ryhmiltä leppoisasti ja ilman ongelmia. Ilmeisesti iPadien käyttö alkaa olla jo niin rutiinia, että mitään suurempaa haastetta ei enää ole?
  • Parityön tekemisessä oli havaittavissa myös uudenlaisia työnjakoja (yksi lukee ja hieroo, toinen kuuntelee ja kirjoittaa :-).
  • Oppilaat tekivät näppärästi jo animaatioitakin Keynoteen (en edes itse osaa niitä vielä tehdä...). Harmi että ne jäivät hyödyntämättä kun lopulliset työt lähetettiin PDF-muodossa... 
  • Oli ilo nähdä koko ryhmä lukemassa oppikirjaa ja keskustelemassa siitä!
  • Parien taso- ja nopeuserot eivät häiritse tällaisessa vapaammin rajatussa työssä niin paljon, koska töiden laatu ja laajuus joustavat luonnollisella tavalla (vs. kaikki tekevät samat tehtävät tai saman monisteen).
Parityötä iPadillä, uusi työnjako